Mr. Podas

Rakyat Selangor Akan Makan Duit Hasil Babi!

In Uncategorized on April 8, 2008 at 6:08 pm


Kontroversi penyiaran gambar lima ekor ‘babi panggang’ dalam laman web Ahli Parlimen Seputeh dan ADUN Kinrara, Selangor, Teresa Kok membawa kepada pengumuman oleh Teresa sendiri bahawa mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Selangor pada 2 April 2008 telah meluluskan peruntukan RM100 juta bagi tujuan pembinaan ladang ternakan babi moden.

Komen:

RM100 Juta untuk pembinaan ladang ternakan babi moden, bagaimana pula dengan ternakan yang halal. Berapa Juta ringgit yang akan dikeluarkan oleh Exco Kerajaan Negeri Selangor untuk pembinaan ladang ternakan haiwan halal di Selangor. Tak cukupkah dengan lambakan pusat-pusat haram seperti disco, Kilang Arak dan sebagainya di Selangor! nak ditambah lagi sektor haram berasaskan Babi Moden pula! Apa Exco PAS dan PKR tidak sensitif berkaitan isu ini hingga sanggup meluluskan sahaja peruntukan dengan kos yang tinggi. Biarlah semoden mana pun pembinaan ladang tersebut, hasilnya bukan dapat dikongsi oleh bangsa Melayu sebaliknya hanya menguntungkan pihak-pihak lain yang tidak memperdulikan soal haram dan halal.

Adakah hasil dari keuntungan haiwan haram ini akan digunakan untuk membangunkan negeri Selangor yang diperintah oleh kerajaan pembangkang? Apakah hukumnya memakan hasil dari sumber haram?

Beliau yang mempersoalkan kenapa isu penyiaran gambar itu menjadi kontroversi melahirkan rasa gembiranya dengan keputusan kerajaan negeri itu memberitahu beliau mahu projek ini menjadi contoh kepada kerajaan negeri lainnya.

Komen:

Memanglah gembira, dia bukan tahu hal halal & haram ni. Exco yang meluluskannya pun sama 2 X 5 – bangang!

Dalam tulisannya juga beliau memberitahu, Exco yang bertanggungjawab dalam bidang pertanian ialah Yaakob Sapari dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) merupakan pakar dalam bidang pertanian moden.

Teresa memaklumkan keputusan mesyuarat Exco Selangor berkenaan ekoran kontroversi penyiaran gambar lima ekor ‘babi panggang’ di laman webnya semasa meraikan kejayaannya pada pilihanraya umum lalu di Salak Selatan.

Beliau melahirkan kehairanannya kenapa masyarakat terlalu sensitif dengan babi sedangkan katanya, beliau pernah melihat babi berkeliaran di kampung-kampung Melayu di Tumpat, Kelantan.

Namun, pemandangan babi berkeliaran di Tumpat biasanya hanya melibatkan perkampungan orang Siam yang beragama Budhha.

Why are we worried about pigs?
Oh ya, on my previous posting that has sparked of controversy, where I have innocently displayed a photo of roast pigs on the blog. Frankly, I really don’t understand why are some people so sensitive about pigs and pork. I have seen pigs running around in Malay village when I travelled to Tumpat at Kelantan few years ago. I always told the BN MPs in Dewan Rakyat that pig is a creature of God too.

Yesterday, the Selangor state exco meeting approved a RM100 million modern pig farm in Selangor. I felt so proud to see this decision being approved by our state excos. The exco who in charge of agriculture port folio is Yaakob from PKR. He is an expert in the field of modern agriculture. I told the excos in the meeting that let the Selangor modern pig farm be an example to all other state governments.

Below are some photos taken on the day when we swore in as exco of Selangor state government.


The four Chinese excos in S’gor state. This photo taken at the request of Chinese Press. Fr left: Ronnie Liu, me, Elizabeth Wong & Ean Yang Hian Wah


Indian members and supporters gave garland to we new excos outside the palace. They are so sweet.

Penyiaran gambar tersebut telah mencetuskan komen-komen daripda pembaca yang mahu Teresa lebih sensitif dengan masyarakat pelbagai kaum di negara ini.

Malah ada yang mengaitkan tindakan meletakkan lima ekor babi panggang seolah-olah menggambarkan kejayaan pembangkang menguasai lima negeri.

Tidak kurang juga yang menyifatkan penyiaran gambar berkenaan hanya menguatkan keyakinan orang ramai DAP yang mendakwa sebagai parti berbilang kaum sebenarnya adalah parti yang kuat `kecinaannya’.

Bagi mengikuti isu ini, sila baca Selangor State Exco: Our Team, Our Hope dan Residents of Salak South New Village Celebrate Elections Victory With Teresa dari laman web Teresa sendiri.

Namun, hasil bantahan banyak pihak, gambar tersebut telah diedit yang hanya memaparkan Teresa bersama pengundi sedang berpegang tangan tetapi gambar ‘babi panggang’ itu sudah dipotong cuma yang nampak adalah ekor babi berkenaan.

Komen:

Inilah dia petanda kita makin hampir dengan kiamat!

Advertisements
  1. elok la..puas hati semua rakyat selangor..undi lah lagi parti PKR..DAP dan PAS pun..nak tgk apa dah jadi..lepas ni blh la panggang BABI QUE hari2..sedapkan…boleh sedut bau tahi BABI..blh bernafas puas dgn bau BABI setiap malam..mana pergi Melayu yg sememang beragama Islam diam aja…nak sgt ternak BABI buat lah kat Teresa Kok punya rumah ke..kat kawasan Cina tu..buat tgh2 UPtown ke Damansara ke..kat One Utama ke…nape nak buat kat Sepang?? fikirlah hai org Melayu yg haram makan BABI..ingat ini negeri siapa? org Melayu nak lari kemana? susah payah nak cabut kemane? Ingat..bersatu bangkang semua perbuatan org 2 yg macam ini..kita adahak..kita ada suara jgn asyik nak bertengkar sesama sendiri

  2. seseorang itu walaupun tidak melakukan jenayah,tapi dia menyembunyi kebenaran maka dia adalah syaitan dan tergolong dalam islam hadari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: