Mr. Podas

Baru jadi Menteri Besar…..

In Uncategorized on May 5, 2008 at 12:18 pm

Alahai Menteri Besar Perak sorang ni, janganlah sombong sangat nak tunjuk kuasa yang baru dapat tu dengan sewenang-wenangnya. Dato Seri Nizar…kuasa yang anda ada sekarang tu pun adalah kerana rakyat bukan datang dengan sendirinya. Jadi gunakalah dengan sebaik-baiknya. Tak payahlah disebabkan dendam punya pasal, orang lain yang tak bersalah menjadi mangsa. Kalau dah tak suka dengan seseorang tu, tunggulah dia habis kontarak barulah ambil tindakan. Ini tindakan macam kebuda-budakan seperti kadang-kadang kita tengok masa kita kecil-kecil dulu ‘eh kawan-kawan jangan kawan dia sebab dia tak suka kat kita’. Umpamaya begitulah tindakan Dato Seri Nizar tu macam tak matang sangat. Dahlah, dia membelakangkan Sultan Perak pulak tu dalam membuat keputusan dia. Kan tak pasal-pasal nak kena menghadap Sultan Perak minta maaf….

Dato Seri Nizar kena ingat, segala keputusan yang berkaitan dengan Agama ISLAM adalah terletak ditangan Sultan kerana sultan mempuyai kuasa penuh dalam hal yang sedemikian. Adalah yang lebih manis, Menteri Besar Perak duduk semeja dengan Pengarah Jabatan Agama slam Perak (JAIP) berbincang mengenai masalah social anak-anak muda Melayu seperti mat rempit, penagihan dadah dan seks bebas sebagai agenda utama untuk mengatasinya. Tidak semestinya dengan menukarkan Pengarah JAIP akan menyelesaikan segala masalah di negeri ini.

Sebagai anak jati Perak, saya berharap agar Menteri Besar agar mengambil sikap berhati-hati dalam membuat keputusan mengenai negeri ini. Bersatulah demi kemajuan rakyat Perak untuk menjadi sebuah negeri maju pada masa akan datang. Ingatlah pepatah Melayu ini ‘jangan biarkan nasi menjadi bubur” kelak ia boleh merosakkan perpaduan rakyat negeri Perak…

Advertisements
  1. assalamualaikum…sekadar melontarkan pandagan…kerana ada ruang untuk komen..terima kasih buat pedas…
    blog yg x pedas seperti namanya,,,hanyalah retorik UMNO semata…tentang case mb perak…secara protokolnya mmg la salah MB perak kerana tidak merujuk kepada sultan dahulu..tp…sikap pengarah JAIP tu yg memaksa beliau memecatnya kerana tiada kerjasama yg diberikan pada MB perak berikutan berlainan parti walaupun sama agama…ini lah sikap sesetengah manusia yg lebih mementingkan benda lain daripada agama,, merujuk pada ayat berikut

    ,”””Adalah yang lebih manis, Menteri Besar Perak duduk semeja dengan Pengarah Jabatan Agama slam Perak (JAIP) berbincang mengenai masalah social anak-anak muda Melayu seperti mat rempit, penagihan dadah dan seks bebas sebagai agenda utama untuk mengatasinya””

    pengarah JAIP telahpun dipanggil beberapa kali..namun tiada response yg diterima oleh MB perak…sape x bengang…sape yg x tunjuk hormat dahulu..fikirkan la…sekadar melontarkan pandangan pada pedas x brapi

  2. jap..tertinggal…satu lagi…aku komen ni pun sekadar nk memeriahkan blog ni..kesian tengok buat blog tp x de org bace…em..nasib baik aku baca..aku rasa sebab topic yg ada pada blog ni just copy paste.. n isu2 yg dibuat mcm sengal2 belaka yg menyebabkan org x nak bukak apatah lagi baca…. em…
    juga berpendapat…. semua org pun dah tau pasal ni…hanya penulis blog ni je yg masih teraba2 mencari sinar dalam kegelapan..wahai anak perak…buka mata… dan bergeraklah bersama kepimpinan ulamak… bukannya di bawah kepimpinan lain….baik buat blog teki teki aku rasa…secebis idea

  3. betul tu, sekarang tumpukan la usaha pas yang dari dulu berjuang utk melaksanakan hukum hudud. contohnya sebat 100 kali utk pasangan yang mengaku berzina dan lain lain. saya rasa kesemua penyokong pas sedang menunggu dengan teruja untuk perlaksanaan ini. sekarang dr mahathir sudah tidak berkuasa. maka semasa ini sudah tidak ada apa lagi yang menghalang pas utk melakukan sesuatu.

  4. hoi marina! bodo ka apa ni ha? Ada akai x? nak laksanakan hukum tu, kna la kuasai satu malaysia. undang2 bawah persekutuan la bongok! hg ingat hg bleh tipu org camtu ja?! org kg yg hg duk p bg kain pelikat camtu boleh la. org skrg ni bukannya bodo macam zaman dulu dah. hampes betoi. ada akai ka x ni?

    PS: antara gol yg boleh dicacimaki adalah golongan yang bnyk membuat dosa. antara dosa yg paling besar adalah menfitnah dan bercakap dusta! amik sebijik!

  5. yang mana satu fitnah, tolong bagi tau. kan betul pas nak laksana hudud? saya pun memang amat mendokong perjuangan ini. kenapa nak marah. jangan marah nanti kena jual. ikhlas ni.

  6. dari dulu smpi sekarang hudud2………. xbuat per pun!!!……….. sebab apa???………… x berani buat……….. sembang boleh lah!!!…….. takut DAP!!!……… huhu sedihnya!!!

  7. planetmerah bongok tahi!!!……… tahu pun undang bwh federal!!!………. yang g istihar kat kedah tu buat apa!!!……… sebab bodoh kAN!!!

  8. hudud??? islam yang ada sekarang pun tak perfect nak practise..ni kan nak wat hudud….

  9. alahai pas…pas…kenapa mesti sibuk dengan hukum hudud dahulu?? padahal nak didik rakyat pun gagal? kalau betullah pas mengikut cara kepimpinan ulama’ yang bukan topeng dah lama malaysia aman dan damai…renungilah hadis ini, dan fikirlah dengan kawarasan akal yg Tuhan kurniakan!! “2 golongan dari umatku, apabila mereka baik, baiklah manusia dan apabila mereka rosak, rosaklah manusia. Itulah dia para pemimpin dan AHLI FIQH (ULAMA) ”

    (Riwayat Ibnu Abdul Barr dan Abu Naim)

  10. Marilah kita lihat org-org yang mengikut para Ulamak di Malaysia dan org2 yg menentang Ulamak di malaysia.maner lg rosak?marilah kite buka mata, dan korek telinga. dengarla nasihat2 org2 yg tak rosak tue..

    salam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: